Friday, October 24, 2014

Be Transfigured IN SERBIAN!

My recent sermon "It isn't about doing more, it's about being more" was recently translated into Serbian by a loyal fan. I offer it here for anyone interested! The video in English can be viewed here...



Није у питању "радити више" већ "бити више"

Поздрав! Добродошли у још једну епизоду серијала "Преобразите се", којим вас позивамо на нови живот у Христу. Зовем се отац Атанасије Харос и ја свештеник сам у храму Преображења нашег Спаситеља Грчке Православне Цркве (Florence, South Carolina). Знате, наши животи понекад делују претешко, да више не можемо ништа. И баш тада Црква нас позива и каже: "Уради још мало." Може бити разочаравајуће, зар не? Или бар много исцрпљујуће, то сигурно знамо. Али када се препустимо Господу и кажемо: "Без обзира, на Твоју реч учинићу то што тражиш од нас" тада примамо благослов. Одмах се враћам.

Не знам јесте ли већ схватили или не али сваке седмице у билтен додам нешто што наговештава о чему ће бити проповед. Не знам јесте ли то већ приметили. И сваке седмице треба да смислим наслов који би одговарао проповеди. Некакву фразу која повезује Јеванђеље са поруком, како бисмо нешто упамтили и били покренути да живимо хришћански. И као што видите, у билтену стоји "Само још мало", тако сам написао. Мислио сам да напишем:"О! Не могу више да поднесем!" (^_^) То сам хтео да ставим јер је то лик какав су имали апостоли у јутрошњем Јеванђељу. И знам да многи од нас, заједно самном, кад чујемо како Црква тражи од нас да учинимо још мало кажу: "Још!? Не могу више да поднесем и имам толико обавеза сваког дана. Оче, молим те, не терај ме да чиним више!" Али то стварно нисам могао ставити као наслов јер би било лоше. Нећемо да се жалимо на црквени живот, зар не? Црква је ту да нам да покретачку поруку а не да се жалимо. Али ту слику утучености сам хтео да уочимо у прочитаном Јеванђељу. Само да се подсетимо приче. Знам да смо је управо чули али замислите ове околности. Ови рибари су управо завршили ноћни посао и као у сваком занимању они су се пажљиво трудили на свом послу целе ноћи али нису уловили ништа, то касније сазнајемо из приче. Они су ту, јутро је и скупљају своје мреже, ушивају их на местима где су у току ноћи оштећене, сав тај рад који је важан рибарима. А када се окрену Исус им каже: "Хајде, имамо још посла!" Чак су рекли: "Господе, трудили смо се читаве ноћи и не уловисмо ништа." Мора да су били утучени. И баш у том тренутку Исус им каже: "Хајде, има још посла." Али Симон Петар одговара: "Без обзира Господе, на твоју реч бацићу мрежу."
Зато желим да овог јутра задржимо пажњу на тој дивној вери Симона Петра: "Господе, исцрпљен сам. Господе, уморан сам. Господе, све сам то учинио и не улових ништа. Ипак, на Твоју реч отићи ћу корак даље."

Видите хришћански живот браћо и сестре... Мислим да се ми понекад збунимо. Јер нам се Црква увек обраћа говорећи да треба постити Црква нам каже да треба читати Свето Писмо, да идемо на ову службу, ону службу, и још једну службу па још једну а онда треба да идемо и на веронауку, па да се бринемо о сиромашнима. Црква нам увек даје нове задатке, док ми само желимо да одговоримо као Петар:"Нисам ли већ учинио довољно?" Бог зна колико смо ми заузети. Он зна како смо уморни. А веровали или не то и Црква зна. Зато бих с надом покушао да вам данас објасним зашто Црква хоће од нас да у својим животима учинимо мало више.
Црква не смишља те ствари, те праксе, на грчком их зовемо "ἄσκησις", аскезе у множини... Ове делатности, вежбе за наш живот, Црква не даје то само да би нас провела кроз гомилу бесмислица... У Хришћанство није у томе да радимо више ствари већ у томе да будемо више од оног што смо сад. Хришћанство није у схватању
да смо на неком нивоу и да је то све што можемо. Хришћанство нам поручује да као свети Петар прихватимо Слово Божје: "Господе, на Твоју реч тежићу да будем више него што сам сад. Не обавезно да урадим више већ да БУДЕМ више."

А сад је питање: "Бити више ШТА?" Бити више као Христос. Хришћански живот није у "радити" већ у "бити". Тако све од ових делатности, све ове вежбе које нам Црква даје имају за циљ да више БУДЕМО налик Исусу Христу. Тако, моја браћо и сестре, Хришћански живот испробаван већ две хиљаде година успостављен самим Господом, објашњен Његовим светим ученицима и апостолима имамо да бисмо постали сличнији Богу.

У нашој Цркви почиње нови период. Улазимо у недеље светог Луке. Читаћемо Јеванђеље по Луки до Божића. Па ако се сећате претходних неколико недеља порука је била о Крсту, порука да се одрекнемо себе, порука да се уклонимо од земаљског и тражимо небеско. По чему је јутрошње Јеванђеље мање од тог? Исус нас зове
да у тренутку кад смо најисцрпљенији да дамо још само мало. И зато нас називају хришћанима. Не будимо задовољни оним где смо данас већ да све више узрастамо и постајемо као Исус Христо све док смо живи. Зато нам Црква даје пост. Не желимо ми тек тако да постимо већ постимо да бисмо научили како да живимо по Божјој вољи. Зато вас ове недеље позивам на пост. Ако до сада нисте постили покушајте, можда вам се свиди. Као што кажу... Покушај имајући довољно самоконтроле. Кад се пробудиш средом и петком реци: "Данас ћу да постим јер желим да будем сличнији Исусу Христу." И сам Христос нас је учио да постимо.
Ове недеље узмите своје Библије. Ако не знате где су овог поподнева идите кући и претражите полицу са књигама. Обришите прашину са корица...

Знам како је то! Не заборавите да ја нисам увек био овде. Пронађите своје Библије и после мале претраге дозволите да вам Божја Реч говори. И у том вашем тренутку пуном умора имајте храбрости, сетите се шта смо рекли о моћи Крста, смогните снаге да кажете Богу: "Без обзира на све, на Твоју реч...", док својим ушима примате Његову Реч. Припремите се да примите Свето Причешће јер је дар Евхаристије, моја браћо и сестре то што нас чини целином, употпуњава нас. Нисмо у потпуности људска бића ако нисмо у заједници са Богом. И то је тако важно да ћу поновити. Нисмо у потпуности људска бића ако не живимо у заједници са Богом. Припремите се да примите Свето Причешће. Сваке недеље дозвољавајте Божјим речима да вам улази у уши кад читате Библију. И дозволите живом Божјем Слову да уђе у ваша уста и ваш стомак кад примите драгоцено Тело и Крв нашег Господа Бога и Спаситеља Исуса Христа и постаћемо више налик Њему. Потражите сиромашне. У данашњем свету нећете морати да идете далеко. Донесите храну гладнима, одећу нагима. Имамо разна места на која носимо те ствари, однесите их онима којима су најпотребније. Не онима који понекад злоупотребљавају систем. У нашем граду имамо агенције са којима Црква сарађује како би лакше препознала људе који су заиста потребити како би добили подршку Цркве. Будите више налик Исусу Христу у свакодневном животу браћо и сестре.

А постоји још један начин како да се уподобимо Исусу Христу. Доведите своје пријатеље у цркву, чланове породице, доведите суседе у цркву. Да, суседе! Ова црква није само за Грке, Русе, Румуне, Арапе... Она је за сваког! Свако људско биће заслужује сусрет са Исусом Христом овде, у нашој Цркви. И кад је Симон Петар имао толико вере да каже: "На Твоју реч, без обзира на све..." и спустио мреже ухватио је толико рибе да му је требала помоћ да их извуче, зар не?
А шта Исус Христос каже њему? "Од сада ћеш ловити људе." Један од најбољих начина да постанемо налик Христу је да доведемо своје пријатеље, суседе и породице
да дођу и заиста сретну Исуса Христа овде у Његовој Цркви. Не можете у потпуности сусрести Бога само читајући о Њему. Не можете у потпуности сусрести Бога
само говорећи о Њему. То се дешава када примамо Христово Тело и Крв, кад смо у Његовом стварном физичком присуству, сусрећемо Га на начин који се не може у потпуности објаснити. Али ако желимо БИТИ више налик Исусу Христу тада ћемо бити неуморни доводећи људе да Га сусретну. Не мислим да их вучемо, тучемо по глави, називамо их свакојаким именима... Али ви сви имате пријатеље који би били благословени сусретом са Исусом Христом. Позовите их. Начините тај додатни корак. И чак када сте у најтежем тренутку, кад мислите да не можете постићи више ништа, предајте срце Богу и реците: "Без обзира на све Господе, на Твоју реч постаћу више него што сам данас." Слава Богу за све!

Ето, то је био мало другачији приступ, зар не? Гледање на живот као да смо практично сви превише заузети, сви уморни... Али морамо бити вољни да предамо живот Христу, имати веру као свети Петар и рећи: "Упркос свему Господе, на Твоју реч..." и бити вољни да превазиђемо своје (не)моћи. Не ради се о чињењу нечега већ о томе да будемо нешто. Бити хришћанин значи бити као Исус Христос, свакодневно све више. Зар не желите да будете као Бог?


Посетите нашу веб-страницу www.liveanewlifeinchrist.org, где можете наћи више информација о Православној Хришћанској Цркви, а можете нас пронаћи и на Православној Хришћанској мрежи myocn.net. Можете нас пратити средом уживо на часовима веронауке. Средом у 19:00 часова по источном времену. До следеће недеље Бог вас благословио и не заборавите да живите новим животом у Христу.

No comments: